3 svenska universitet på rankinglista är inte detsamma som hög kvalitet i högskolan

Tänkte kommentera den rankinglista som nu kommit, Academic Ranking of World Universities, det kan vara värt att göra det i valtider - så inte den används som ursäkt eller argument för att inte satsa på högre utbildning i Sverige.

Tre universitet i Sverige tar sig in på topp 100-listan, vi har Karolinska Institutet (42), Uppsala universitet (66) och Stockholms universitet (79), vilket är roligt såklart!

Men det säger ingenting om kvaliteten i de enskilda utbildningarna och det är viktigt att komma ihåg. Tittar man på kriterierna för till exempel utbildningskvalitet så är indikatorn om en tidigare student vunnit Nobelpris eller har medaljer inom sitt fält. Det är också mycket kopplat till publiceringar och citeringar. Så det säger ingenting och pedagogisk kompetens och framförallt inget om undervisningstid. Så ett universitet med många Nobelprisvinnare men inga undervisningstimmar kan bli topprankat - jag tror inte särskilt många studenter skulle känna av kvaliteten i den utbildningen...Men det är inte fy skam för det såklart!

Vad gäller topp 100-listan över främsta universiteten inom samhällsvetenskap så finns inte Sverige med, det förvånar mig inte - men återigen så mäter inte denna ranking kvalitet eller ger någon egentlig fingervisning för studenter. Men den får uppmärksamhet, därför är det viktigt att påpeka vad den faktiskt rankar.

Så detta kan inte användas som en ursäkt för att inte satsa på utbildningskvalitet i Sverige - bara så alla är med på det menar jag.

Detta är tyvärr inte detsamma som utbildningskvalitet..    (bild från svenska.yle.fi)

(bild från svenska.yle.fi)

Även Nicke Grundberg lyfter frågan.

//BeaKommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0