Lucka 21

Så var jag där igen och missade, eller hann inte med, en lucka, nummer 21. Igen blir det lite revisionism av det hela genom att jag skriver om något som dykt upp idag. Vet inte ni sett denna bild som spridits idag:http://peggyorenstein.com/wp-content/uploads/2011/05/Lego-ad.jpg

Ser ni hur fantastisk den är! För den är härligt könsneutral och visar en bild på ett barn som är stolt över vad som åstadkommits av egen kraft och kreativitet. Det är en flicka som inte är iklämd för små eller tighta kläder som gör att hon inte kan röra sig i sin lek och legot är ett hederligt gammalt lego som inte är könskodat. Även annonstexten lyfter fram just stoltheten barnet har över sin kreativitet och egenhändigt skapande.

Idag kan det se det ut så här:


Ochovanstående marknadsförs på en sajt som "flicklego", http://www.legoshoppen.se/tag/rosa-lego-for-flickor/ 

Sedan hittar vi star wars-lego som gärna marknadsförs med bilder på pojkar som sitter och leker. Nu hittade jag ingen bra bild från dessa hemska leksakstidningar som skickas hem, men där är det så en spyr över de rosa och blå sidorna. Ni lär ha sett dem.

Visst är jämställdhetsfrågan större än rosa eller blått, men likväl så fortsätter dessa färgkodningar och olika typer av leksaker, såsom lego som en gång var högst könsneutralt, att hålla isär flickor och pojkar. Och i förlängningen är det där nöten finns att knäcka, isärhållandet av könen och tillskrivandet av olika egenskaper. Leksaksvärlden bidrar högst aktivt i formandet av flickor och pojkar in i de trånga könsmallarna. Urk!


//Bea

Kommentarer
Postat av: Henrik Jonsson

Det här är tragiskt.En av anledningarna som man talar för lite om är marknadens roll i det hela. Om vi lär ut könsroller på det sätt vi gör så kommer också företagen göra sina största vinster genom att spela på dem hela vägen. Vi måste börja ifrågasätta marknaden och ställa krav på företagen på ett helt annat sätt. Annars kommer vi fastna i denna förbannade spiral i evighet.

2011-12-22 @ 16:12:53
URL: http://bhenrik.wordpress.com
Postat av: Bea

Håller helt med dig! Vi som inte vill ha rosa flicklego eller krigslego för pojkar måste vara tydliga! Sen måste vi jobba i andra änden samtidigt, med hur vi lär ut könsroller, och tusan är om det inte är ännu svårare där...God jul Henrik!

2011-12-23 @ 22:14:00

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0