Morgonsoffan

Idag gjorde jag ett lite större avbrott i min ledighet för att delta i Gomorron Sverige och tv4 Nyhetsmorgon och diskutera förslaget om ett treterminssystem i högskolan.

Den här frågan har verkligen seglat upp i toppen av utbildningsfrågorna. Dock ska inte de övriga hamna i skymundan (såsom antagningsreglerna och resurs- och kvalitetsfrågan) för det.

Jag skrev i går om förslaget och det är fortsatt flera delar som måste klargöras innan ett sådant här system sjösätts, tyvärr framkom inte fler konkreta svar idag från Centerpartiets Ulrika Carlsson. Och det är just konkreta svar som behövs på flera områden:

  • Resursfrågan. Kvaliteten i utbildningen måste stärkas - nu. Ett införande av tre terminer måste täckas upp av resurser som kan garantera kvaliteten i utbildningen. Samt resurser som kan täcka de ökade drifts- och administrationskostnader som kommer att uppstå.
  • Studiemedlet måste höjas.
  • Tillträdesfrågor måste ses över för ett system med tre terminer.
  • Lärarna och doktorandernas möjlighet att forska och undervisa under bra förhållanden.
  • Jämförbarheten med andra utbildningar i Europa måste säkras, studenter får inte förlora möjligheten till att rättsäkert och effektivt få tillgodoräkna sig studier. Inte heller utbytesstudier får försvåras.

SUHF (Sveriges universitets- och högskoleförbund) gjorde för några år sedan en rapport om frågan om utökat studieår, den ger en bra bild av för- och nackdelar med det.

//Bea

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0