Också var det bostadsfrågan

Nytt för idag var också regeringens beviljande för nio universitet och högskolor att bedriva uthyrning av bostäder, ett pilotprojekt som ska pågå under fem års tid.

Detta ligger i linje med autonomin och lärosätenas utökade självbestämmanderätt.

Det viktigaste för SFS i bostadsfrågan är att det finns bostäder. Att blivande studenter tvingas tacka nej till de utbildningar de vill gå är inte acceptabelt! Det behövs mer bostäder för studenter, och unga generellt, och så är det (ogillar annars att vara så bestämd, men tycker att det känns passande nu).

Den frågan som är i fokus för SFS just nu är resursfrågan, mer resurser krävs till grundutbildningen då det råder akuta kvalitetsbrister. Så det viktigaste i det här fallet är att inte uthyrning (och kanske i framtiden byggande?) ab bostäder konkurrerar med den verksamhet som universitet och högskolor har till huvuduppgift att utför, nämligen utbildning och forskning.

Jag kan inte låta bli att vara lite skeptisk till om det skulle stå helt utan problem i den frågan dock, men jag erkänner gärna om jag har fel och blir gärna motbevisad i den här frågan. Sedan kan det diskuteras om huruvida universitet och högskolor egentligen ska hyra ut bostäder? Återigen känns det som att högre utbildning hamnar i en egen sfär utan kontakt med samhället i övrigt. Att utöver utbildningen så ska de tillhandahålla bostäder för studenterna när en region eller stad i allra högsta grad gynnas av att det finns ett lärosäte där, och därmed bör bostadsmarknaden eller kommunerna kunna tillgodose detta?

Nåja, en kort reflektion men huvudpoängerna är att bostadsfrågan måste lösas för studenter och att denna verksamhet inte får konkurrera om grundutbildningsmedel eller utbildnings- och forskningsverksamheten.

//Bea


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0