Tre terminer i högskolan?

När just regeringen backat i frågan om antagningsregler och ska utreda det nya systemet med meritpoäng (vilket det kommer mer om i ett annat inlägg), så blir jag nerringd om dagens utspel i DN om att införa ett system med tre terminer i den svenska högskolan.

Förslaget kommer från Centerpartiet men även högskoleminister Tobias Krantz uttalar sig i frågan. Det senaste är dock att han tillbakavisar sitt uttalande i DN.

Så, vad ska man tycka om detta förslag? Generellt sett så är det är bra förslag, något som SFS står bakom och som har diskuterats tidigare inom studentrörelsen. Det skulle innebära en möjlighet att fortsätta sin utbildning under sommarmånaderna och uppbära studiemedel för detta. Idag har vi ett bristande trygghetssystem för studenter vilket gör att de kämpar under studietiden för att få ekonomin att gå ihop, samt under sommaren då inget studiemedel finns att tillgå om man inte väljer någon sommarkurs i brist på jobb. Många gånger finns dock inte relevanta kurser för sin utbildning och då står studenten med mer lån i slutändan.Vi ser idag att studenter söker försörjningsstöd under sommaren för att klara sitt uppehälle? Är det verkligen rimligt?

Så inget konstigt med förslaget kan tyckas. Men några brasklappar finns naturligtvis (det uttalande som Krantz sedan tog tillbaka var att han inte såg några direkta nackdelar med förslaget, något som naturligtvis inte är helt självklart beroende på hur man väljer att implementera ett sådant förslag. Vi har dessutom sett konsekvenserna av antagningssystemets förändringar).

Så vilka brasklappar finns då?

  • Det måste vara en möjlighet och inte ett tvång att läsa enligt ett treterminssystem. Det är en heterogen studentpopulation i Sverige idag och det systemet skulle inte passa alla. Det finns många studenter med barn eller andra sociala förhållanden som gör att sommaren inte kan fyllas av en obligatorisk termin med studier. Vidare så finns det de som har sommarjobb som är relevanta för utbildningen och därmed vill jobba under den tiden. Så valfriheten är otroligt viktig.

  • Studiemedlet måste höjas. Det måste vara på en rimlig nivå för att kunna försörja sig under hela studietiden. Idag räcker det inte utan studenter går 625 kronor back varje månad. För de som väljer att studera istället för att jobba så innebär det också ett inkomstbortfall när man väljer bort att jobba, oavsett anledning.

  • Ska detta genomföras krävs en ordentlig utredning där man faktiskt lyssnar på remissinstanserna och de parter som berörs av detta. Här tänker jag inte minst på lärare och doktorander och planeringen av utbildningen samt deras förhållanden. Det är en mängd delar att se över och med dagens situation i utbildningssverige och alla förändringar som ska ske så kommer det inte vara oproblematiskt, tvärtom.

  • Resurser, resurser, resurser!!! Idag ser vi stora kvalitetsbrister inom högskolan och SFS driver behovet av 5 miljarder kronor under nästa mandatperiod för att komma tillrätta med den urholkning som skett sedan mitten av 90-talet. De 5 miljarderna ska nog noga uppräknas vid en sdan här förändring. Utbildningskvaliteten ska vara hög och det är den inte idag. Ska ett treterminssystem införas så ska utbildningskvaliteten vara hög även då (som att någon trodde något annat) under samtliga terminer.

Så det är inte helt utan nackdelar om man inte väljer att noggrannt i samarbete med sektorn se över alla de punkter jag lyft ovan.

Imorgon diskuterar jag frågan i Gomorron Sverige! kl. 7.15 och senare i Nyhetsmorgon på TV4. Kika gärna då!

//Bea

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0